De boerderij
Wij zijn familie Verbakel en samen met onze 4 kinderen dragen wij zorg voor onze koeien.
Historie
De boerderij is al generaties lang in de familie, maar sinds 1999 gehuisvest aan de Broekweg. Het bedrijf is gestart op de Broekkantsestraat, sinds 1678. Waar we klein begonnen zijn met een aantal koeien, varkens en kippen. Zijn we nu uitgegroeid tot een groter bedrijf met alleen maar koeien, het is een hecht familiebedrijf. Ieder heeft zo zijn eigen taken binnen het bedrijf.
Waar we begonnen zijn met het melken met de hand, naar uiteindelijk melken in de melkstal worden de koeien nu gemolken met de melkrobots. De eerste melkrobots staan al 25 jaar op het bedrijf en zijn nog steeds in werking, de koeien en wij zijn daar zeer tevreden mee.
Onze melkkoeien
Het melkveebedrijf is uitgegroeid tot een boerderij met 200 melkkoeien en 140 stuks jongvee (kalveren). De koeien worden gemolken doormiddel van melkrobots, ze kunnen hierdoor 24 uur per dag gemolken worden. De koeien hebben de volledige vrijheid om naar de melkrobots toe te lopen, ze kiezen dus zelf ervoor wanneer ze gemolken worden.
Onze koeien mogen hun dag zelf indelen en kunnen vrij rondlopen door de hele stal. In de stal kunnen ze naar eigen wens gaan liggen in de ligboxen, drinken bij de waterbakken of eten aan het voerhek. De koeien hebben de volledige vrijheid.
Onze rundvleeskoeien
Wij houden vrouwelijke runderen van belgische witblauwe ras in combinatie met holstein. Dit ras staat bekend om de fijne structuur en de volle smaak van het vlees. En dat proef je terug!
Daarnaast heeft het ras van een vrij rustig karakter. Rudndvlees is een bron van eiwitten, vitaminen, mineralen, ijzers en natuurlijke vetten. Daarnaast is het vlees mager en past het in vele diëten. De bereidingswijze varieert van rauw, bakken, koken en grillen tot stoven. Afhankelijk van welk deel van het rund het vlees wordt bereid en de leeftijd en mestwijze van het rund.
Lokale voeding
Onze koeien krijgen zoveel mogelijk zelf geteeld voer voorgeschoteld. Deze worden geproduceerd op de omringende weilanden rond ons bedrijf.
Wij hebben ca 45 hectare land in gebruik, hier verbouwen we uitsluitend voer voor onze koeien op. Het grootste gedeelte hiervan bestaat uit grasland, op het andere deel wordt mais verbouwt. Deze gewassen worden bemest met de mest van onze eigen koeien, we werken dus zoveel mogelijk met natuurlijke kringloop.
Tijdens de zomer en herfst maanden wordt onze wintervoorraad voor de koeien aangemaakt. De gras en mais voorraad die van het land komen worden opgeslagen in kuilen, hier kan het conserveringsproces van start gaan en uiteindelijk het voer gebruikt worden.
Het dagelijkse rantsoen van onze dieren is een luxe maaltijd die uit ca. 8 componenten bestaat. Dagelijks wordt het rantsoen vers gemaakt voor de dieren en alles in de voermengwagen onder elkaar gezet.
De voedermiddelen verschillen van lossen grondstoffen, mineralen tot reststromen van de humane consumptie. Denk hierbij aan aardappelschillen, bietenpulp en snoepsiroop.
Gezondheid van de dieren
De gezondheid van onze dieren staat voorop. Wij gebruiken geen preventieve antibiotica voor onze dieren.
Een kijkje nemen op het bedrijf
De staldeuren zijn altijd geopend om een kijkje te komen nemen bij de koeien en kalveren. De kalveren staan om de hoek in de iglo´s naast elkaar.
Duurzaamheid is óók belangrijk
In 2013 zijn de daken vol gelegd met zonnepanelen om via deze weg steeds duurzamer te kunnen produceren, we zijn zelfvoorzienend door de stroom die middels de zonnepanelen opgewekt wordt.
Wist je dat?
In 2019 de daken van ons bedrijf volgelegd zijn met 850 zonnepanelen.